onsdag 22 oktober 2008

Trenderna från årets kyrkomöte

Trendrapport från Kyrkomötet

Självklart vill alla veta vad som är högsta mode i år på kyrkomötet. Som ett svar på er trendhunger kommer här mitt korta inlägg bland alla klädesbloggarna.

Ledord
Under kyrkomötets sessioner är det oftast less is more som är ledorden, klassiskt, elegant och högst traditionell är också någonting att satsa på. Helst någonting som klarar av tidens tand (minst en tre-fyra mandatperioder).

Färger
I år är trenden för en accentfärg tillsammans med svart, grått eller beige stark. Vi kyrkomötesledamöter klär oss som sagt företrädesvis i väldigt traditionell ensamble där det alldagliga och lätt tråkiga står högt i kurs. När det gäller färgvalet ser man mest färger mellan blått och rött. Färger i olika nyanser av rosa, rött, lila och blått är mer regel än undantag och till detta bär vi det klassiskt svarta. Mest trendigt är det att bära lila. Det är tydligt och kan kanske höra samman med en spaning av Maria Abrahamsson hade (på kyrkomötets egen blogg) som handlar om trenden att bära ett maffigt kors i vänster bröstficka.

Snitt och mönster
Hela kyrkomötet är som en enda palett från ett dovt färgregister och sätts gärna ihop med eleganta dräkter för damer eller kostymer för herrar. Det mönster som kan tänkas är kritstreckrandigt eller möjligtvis väldigt neutralt och lugnt. Mönster göre sig annars icke besvär! Allt ska vara enfärgat. Omönstrat är kung!

Övriga trender
Mest tydlig är faktiskt trenden att bära folkdräkt under kyrkomötets öppnande. Då kommer alla dräkterna fram i alla sin prakt och detta är absolut den mest färggranna dagen vi ägnar oss åt. När jag ändå är inne på invigningen så måste jag bara nämna att drottningen alltid bär en tjusig dräkt i en charmerande färg och oftast en matchande hatt. För damer är hatt alltså helt rätt - om man inte har hätta!
För er män bör ingenting annat än folkdräkt eller kostym komma på tal.

I år kan vi se ytterligare en trend som följer det gängse modet just nu - nämligen stickat. En hel del koftor och tröjor i svart, grått och vitt har dykt upp på vackra damer runt om i plenum. En härlig uppdatering som vi hoppas mer på kommande år.

Floppar
En del floppar finns alltid, vi människor är ju - trots att vi ibland kan vilja det - inte en stor klump av likatyckande människor. I år kan man nämna bland flopparna.
* Dåligt färgat hår. Värst är kastanj på skallen och grått på sidan.
* Fjädrar eller glitterband i håret.
* Korallfärgad skjorta, ljust lila slips och chockrosa snusnäsduk - tillsammans!
* Svart läppstift.
“Tänk klassiskt” som en god kyrkomötesvän sa “det är elegansen som överlever”.
Kom ihåg det här tipset så klarar ni det mesta!

Lycka till!

Ps. Kom ihåg att ni kan se kyrkomötet live på nätet - ibland syns hela mötets färgskala i panoramabilder om ni vill ha mer av kyrkomötet. Denna länk kan självklart användas för dem som är intesserade av att veta mer om vad vi talar om på kyrkomötet i år och hur debatten förs just nu. ds

AB IMO PÉCTORE

3 kommentarer:

 1. Hej kära eventuelle läsare!
  Jag hoppas att du log lite när du läste texten - annars vill jag genast meddela att detta är något av ett ironiskt inlägg. Jag tycker mig se en del trender, på allvar, men tar inte så allvarligt på dem.
  Det finns en viss klädkod i kyrkan och så får det gärna vara för mig.
  En intressant tanke är dock att det finns så många fördomar om människor i alla lägen och att vi har en förmåga att gärna vilja att vi måttanpassas in i en fyrkantig verklighet. Det är viktigt att vi ser fyrkanten och att vi inte alltid, passivt, formar in oss i den.
  Slutligen vill jag också markera att jag skrev detta inlägg inatt och att jag all annan tid ägnat mig åt kyrkomötespolitik helhjärtat och på allvar!

  SvaraRadera
 2. Underbart Per!
  I sann modern anda - Tack för att du vågar ;-)
  Och tack för att du tar inlägget på rätt sätt.
  mvh
  Nanna

  ps. man skulle ju kunna säga...om man stretchar lite...att orange är en del av det röda spektrat. ds

  SvaraRadera