lördag 18 oktober 2008

Kontrollbehovet tar över! Bevare sig den som kan!

Det här är faktiskt som en spaning - ehm - fast kanske om ett ganska omodernt ämne. Jag ska skriva lite om kontrollbehov. Alla har det. Det är ingenting nytt i mänsklighetens historia. Men...nu börjar det gå lite för långt. Kontrollbehovet hos människor börjar synas i det dagliga, i det som vi ser och upplever i vår vardag, utanför det personliga kontrollbehovet.

Imorse steg jag upp lite tidigare för att kunna gå och handla inför lördagens frukost. Ost, bröd, mjölk - de vanliga grejerna.

Vid frukosten intogs te och mjölken stod på bordet.
Då ser jag det.

På mjölkpaketet.

Kontrollbehovet.

Behovet av att ingenting ska vara osäkert, oanalyserat och oklart, grumligt.

"Färsk Svensk Mellanmjölk" står det. Färsk.
Nu ska vi tänka igenom det här lite, göra det ogrumligt so to speak ;-)
Ett mjölkpaket och dess innehåll kontrolleras och märks noggrannt för att vi ska få exakt det vi vill ha. Först är det mellanmjölk. Exakt 1,5%, varken mer eller mindre.
Sedan kommer distinktionen att mjölken är svensk (och med det menas, får jag hoppas, att korna som mjölken kommer från lever och mjölkas inom rikets gränser).
Som en extra garant för att det inte är något fuffens med mjölkpaketets innehåll finns även en lagstadgad innehållförteckning med energivärde och vitamininnehåll och allt annat som kan vara viktigt att veta. Och sedan finns förstås bäst före-datum och datum då mjölken hälldes i paketet, förpackades.

Nu kräver tydligen någon (är det konsumenterna? Företaget? Deras konsulter? Deras reklammakare? Vem?) att mjölken ska märkas med: FÄRSK

Känns det inte som att kontrollbehovet, som tydligen multiplicerats och bombaderar oss från alla håll och kanter, då har krupit in i människors innersta och tagit över lite väl mycket?
Scarry.

- Kan jag bjuda på lite färsk mjölk?
- Nej tack - har du ofärsk?

AB IMO PÉCTORE (ur hjärtats djup)

ps. Familjen tycker att detta går att diskutera mera och påpekar att det förutom det att det står att mjölken är svensk också visas en bild på en ko som är blå-gul-randig. För alla de som inte läser texten och känner för att stödja hemlandet ändå? ds.