tisdag 6 april 2010

Anmälan mot svt

Ingen har väl missat att Uppdrag Granskning gjort ett program om en fjortonårig tjej som blev våldtagen i sin skola i Bjästa? Om ni har det så se programmet på SVTplay. Programmet som kallas Den andra våldtäkten visar hur fel allting kan bli efter en våldtäkt och hur ett samhälle systematiskt vägrar inse vad som har hänt. Jag blev helt drabbad av inslaget som jag ändå tyckte var bra, även om det självklart är vinklat från den våldtagna "Linneas" synvinkel. Men oavsett vinkling så kan man titta på fakta i fallet och förvånas över att det inte är mer vinklat. Trots allt tycker jag att reportrar och producenter ändå gör ett bra jobb med att försöka berätta historien om det här fallet.

En av de saker som tas upp i programmet är den hätska ton som finns på nätet, bla på Facebook, mot båda de våldtagna flickorna, framförallt mot "Linnea". De blir definitivt hotade genom människors kommentarer.
Efter att programmet sänts lät inte reaktionerna vänta på sig. Folk blev vansinniga på det lilla samhället och dess trångsynthet. Självklart. (De som sett programmet har nog också någon slags förståelse för hur det kunde hända också. Bland annat har pojkens familj drivit kampanj och en väldig mängd rykten, utan faktaunderstöd, sprids i samhället. Man kan ju tänka sig själv, man har inte hört någonting om det utom vad bästa kompisen sagt. Vad tror man på? Speciellt om flickans familj bara försöker komma igenom denna kris och kanske inte pratar så mycket om det?)

När tongångarna förändras så händer det helt motsatta på Facebook, grupper som stöder flickan ploppar upp som svampar och i flera blir säkert stämningen hård. I flera år har flickan mött det här. Men det fattar inte pojkens familj. De tycker att SVT gjort fel som gjort det här programmet. De har blivit drabbade. Här kan man läsa en artikel om deras anmälan till granskningsnämnden.

De klagar bland annat över att deras kontaktuppgifter fanns på en blogg (som pojkens bror själv lagt upp) och som syntes i programmet. Jag såg inga kontaktuppgifter, det hela var ju suddat. De har flera klagomål. Det hela är ju tragiskt rakt igenom, men inte har jag någon koll på vem den här pojken är bara för att jag sett en skakig hemmavideo med honom i kyrkan (som familjen själv lagt upp på nätet).

Nej, jag hoppas verkligen att allt kan klarna för människorna i Bjästa, att familjerna hos de drabbade kan gå vidare, att människor stöttar och hjälper tjejerna i att leva vidare och att samhället i stort blir mer medvetna om såna här frågor. För hur länge till orkar man höra att tjejer blir utstötta och utsatta för glåpord för att någon annan förgripit sig på dem? Är det inte dags att vända den trenden och göra annorlunda? Det tycker jag.

AB IMO PÉCTORE - UR HJÄRTATS DJUP
NANNA

Uppdatering av samskrivna dikter

Två startmeningar resulterade i två dikter. Båda gick åt ett lätt anti-rojalistiskt håll och det kan ju hända när det är flera som styr resultatet. Frågan nu är...är vi nöjda? Ska vi ge oss på kärlek igen (och bortse från D och V) eller får det här vara nog? Behöver dikterna bli aningens längre? Jag vet inte, kommentera gärna...

Mitt hjärta bultar blått
av sköra fjärilsvingar
på 80000 kvadrat
runt vårt kära slott
runt och runt
varv på varv
Akta! Daniel! Gräset är tunt!

Vår kärlek övervinner att inte vigas i junivarm stad
men viskningar och rop kan göra en glad
från folket som står på rad på rad på rad
Vi vill inte ha parad
vi far till Ockelbo åstad

Särskilt tack vill jag rikta till kära Anna och hennes mamma Monica som varit så bra i skapelseprocessen - tackitack!
ps. nu när jag ser dem efter varandra kan de kanske läggas ihop också? Till en enda dikt? Eller? ds

AB IMO PÉCTORE - UR HJÄRTATS DJUP
NANNA