söndag 6 september 2009

Vad jag kan om lax

Sjuk titel och lite sjukt inlägg också.
Lax har ockuperat min hjärna lite grann. Igår var jag och maken hemma hos mina föräldrar och skulle äta lax. Av någon konstig anledning tyckte jag idag att geggan ovanpå fisken var för sur (jag har lite problem med surt :) ).
Senare under natten drömmer jag om en kvinna som berättar hur man ska göra laxen, haha. Alltså har lax ockuperat min hjärna och får därför ett helt eget inlägg.

Vad jag vet om lax:
1. Den ska ha kropp. Uttrycket kommer från Karin som vuxit upp med fisk i händerna och menar att fisken inte ska vara helt "klar". Den ska vara lite mjukare än vad många gör den.

2. När man lägger på något i ugnen så ska det inte vara för ofet röra, man ska lägga på creme fraiche eller en blandning av det och majonäs, annars blir smaken för syrlig och fiskens egen smak kommer inte fram. Man kan köra med bara citronpeppar och salt och det blir också supergott (trots syran märk väl!).

3. Om man köper laxen färsk över disk så ska man inte köpa laxdelar som är spruckna.

4. Vissa anser att stjärten är det finaste på fisken ehuru den har färre och mindre ben. Personligen tycker jag inte så, stjärten blir lätt för torr och tråkig. Om man köper till en måltid där man ska portionera ut laxbitar i efterhand så ska man köpa framsida, det är mycket lättare att få den jämnt klar och dessutom blir det inget snack om delningen.

Nu är jag klar med laxen för den här gången. Tror jag...
AB IMO PÉCTORE - UR HJÄRTATS DJUP
NANNA