tisdag 6 januari 2009

Tiden rinner iväg framför nätet

Idag har jag surfat.
Nästan hela dagen.
Det har varit underbart härligt och bra men det tar ju sådan tid. Tiden går olika fort beroende på var du befinner dig och vad du gör.

Exempel på när tiden går långsamt - trafikstockning, köer i affären, när SL har "problem i trafiken".

Exempel på när tiden går fort fort fort - när du är försenad till pendeltåget, när du surfar, när du ordnar inför en fest.

Just idag har jag dessutom spelat dataspel. Det är ett alltmer vanligt tidsfördriv, även långt upp i åldrarna. Problemet är att det är beroendeframkallande (och säg inte att det inte är det för jag har suttit och lyssnat på timtal av föreläsningar i ämnet under en forumdag i skolan).

Alla sitter som klistrade och tiden rinner iväg.

Jag har skolkamrater som sitter hela nätterna och spelar WoW (World of Warcraft - ett enormt rollspel där man krigar med eller mot varandra i en enorm virtuell värld) och sömnbestulna och hårruffsade kommer till skolan i mjukisbyxor dagen efteråt.

Min svärson har mycket svårt att slita sig - han sitter hela nätterna och vänder på dygnet. Det är nästan som hans heltidsjobb.

Min man är periodare som spelar Civ (Civilisation - ett spel där man styr en stad som blir ett område med flera städer som växer till att bli ett imperium och så vidare) och då gör han bara det innan han lägger skivan på hyllan i vardagsrummet i några månader till nästa craving kommer över honom.

För några år sedan kom min kompis A hem till min kompis E enbart för att spela Sims.
(The Sims i olika versioner handlar om att dona med sina Simmar - människor som ser ut som du bestämmer, lever i det hus du "byggt" och inrett och klär sig i de kläder du bestämmer. De gör till och med det du bestämmer - ex har sex och skaffar barn eller äter eller blir sparkade från jobbet).
Hon satte sig ner framför datorn och medan jag och E snackade och drack te i köket ordnade hon det med sina Simmar.

Idag har jag alltså använt min egen lediga tid till att sitta framför datorn och surfa. Skönt men tidsproblematiskt.
Tack för internäätet, denna underbara uppfinning som invaderat våra liv så, på gott och ont.

ab imo péctore!