tisdag 28 oktober 2008

Morgonkaos

Resa: Kommunalt mellan Skanstull och Sigtuna Folkhögskola
Rutt:
  • Buss (fyran, 74:an eller 55:an) från Skanstull till Södra Station
  • Pendeltåg från Södra Station till Märsta Station
  • Buss 575 från Märsta Station till Sigtuna Folkhögskola
Dag: 27 oktober

Starttid: 07:15
1) Ska hoppa på fyran på sedvanliga stället, hållplats Skanstull men när dörrarna är öppna fungerar inte bromsarna på bussen. Bussen tas ur trafik.

2) Lätt stressad tar jag en försenad 74:a och springer i racerfart ner på perrongen för att precis hinna med pendeln till Märsta

3) Står extra länge på centralen innan mikrofonrösten meddelar att det är ett signalfel i Karlberg, vi får stå ett tag och vänta.

4) Tjugo minuter senare: "Det är ett kraftigt signalfel i Karlberg. All trafik står still. " Detta meddelas oss från tre mikrofonröster. Rösten från mitt pendeltåg meddelar också att pendeltåget vi sitter på ska vända tillbaka mot Södertälje C.

5) Kallt och jävligt på perrongen medan alla väntar på besked och ett nytt Märstatåg. Roligast är att alla stressar upp sig och ringer i sina mobiltelefoner till alla möjliga som kan behöva veta att de är sena, missar mötet, bokningen etc etc. Alla gör det. Alla skriker. Det hjälper dock inte, mikrofonrösten meddelar "Det är ett omfattande signalfel i Karlberg. Alla pendeltågslinjer står still till och från Karlberg".

6) Ett nytt Märstatåg rullar in, alla som ska med går och sätter sig inne i tåget. Den aktuella mikrofonrösten är som en papegoja och meddelar oss (och jag överdriver inte!) att det här tåget ska gå till Märsta så fort det får grönt ljus (införstått att detta betyder att man fått signal om att få köra...men var det inte detta som var problemet?) säkert tjugo gånger, tre gånger på raken varje gång och ungefär var tredje minut.

7) Vi får grönt ljus och kör sakta mot Karlberg station. Stannar dock strax före i en kvart. Rullar långsamt in på stationen och fler klämmer sig in på tåget. Står still och väntar återigen på "grönt ljus". När vi väl är på G igen kommer vi fyra hundra meter till Tomteboda postterminal (se bild).

och sedan meddelas att vi ska vända tillbaka till Karlberg för att sedan återigen åka mot Märsta. Ett ögonblick senare får vi reda på att vi ska åka till Sundbyberg för att sedan åka mot Karlberg för att sedan åka mot Märsta (hänger ni med? Ingen förstår någonting, till och med mikrofonrösten låter förvirrad...varför åker vi in på en helt annan pendeltågslinje för att sedan vända...och ja...ni fattar.)

8) Väl framme i Sumpan förklaras frågorna. Man har växlat in oss på fel spår. Nu ska vi inte längre åka till Karlberg heller utan till Centralen. Och sedan, erkänner mikrofonrösten, så vet han inte vad som kommer att hända med tåget. Jag tar tuben. Åker tillsammans med en klasskamrat som också fastnat på samma tåg tillbaka till Centralen från Sundbybergs T-banestation.

9) Jag och Mats (klasskompisen) bestämmer oss för att ge hela projektet att ta sig till skolan en chans till. Vi går upp på Märstaperrongen igen och inväntar nästa tåg och besked om vi kan ta detta tåg. Vi kliver på och tåget rullar (!) utan problem (!) och kommentarer av mikrofonröster (!) hela vägen till Märsta.

10) 575:an går bara en gång i timman om det inte är rusning och vi väntar fyrtio minuter på att nästa ska komma.

11) Anländer till Sigtuna Folkhögskola lagom till lunch vid kvart i tolv (!).

Normal restid: 1 h 20 min
Total restid 29 oktober: 4 h 30 min
Spilltid, signaltid, felväxlingstid, tubtid etcetc: 3 h 10 min

Ett äventyr som ni förstår. Krismöte i trafikutskottet. Kaos i pendeltågstrafiken. Ett under att jag orkade hålla ut. Det var nog tack vare min klasskompis. Tack Mats!

AB IMO PÉCTORE (ur hjärtats djup)