tisdag 29 juni 2010

En dag på nya jobbet - Fabriksområdet i Gustavsberg


Som en del i att lära känna min nya arbetsplats tar jag några lite tid för "turer" i Gustavsberg. Igår var första dagen av exposure light. Av Värmdö kommuns boende bor ungefär tio tusen personer inne i denna tätort som är lätt att ta sig till för mig, bussen går på knappa halvtimmen.

Första anhalten blev hamnen och Gustavsbergs porslinsfabrik. Området är starkt kopplat till fabriken som funnits här sedan 1825.
Här finns numera flera butiker med fabriksförsäljning och ett museum som visar hela Gustavsbergs långa keramiska historia. Ett av de kända namnen som arbetat här är Lisa Larsson. Jag hade tänkt att köpa en arbetsmugg till mig själv - jag är alltid i stort behov av en ordentlig tekopp. Självklart ville jag först köpa äkta Gustavsberg men det blev Höganäs (sorry alla Gustavsbergare). Dessutom kollade jag in lokala storheter som en finsk arbetare (området har en stor finskättad befolkning som främst bott här sedan 60-talets arbetsinvandring) som släntrade fram till mitt grannbord på Sushirestaurangen och drog i sig en bärs. Underbart!

Det är trevligt att "lära känna sitt område" på någe vis. Idag ska jag kolla in centrum och bibliotek hade jag tänkt. Men det får ju inte ta för lång tid heller! Exposure inklusive lunch igår tog en och en halv timma - inte så illa pinkat.

Nu har jag fått visitkort och köpt mig en arbetsmugg, känner mig absolut hemma och som att jag ska stanna här.

AB IMO PÉCTORE - UR HJÄRTATS DJUPNANNA