fredag 12 mars 2010

Ord räknas fortfarande - även i bröllopsjippon!

Alltså jag måste bara skriva något om det här med kungabröllopet...jag tycker att det är alldeles för stor apparat. Det kommer, oavsett hur många kärleksdikter som hänger i träden och hur många blå-gula flaggor som viftas, vara en mycket stor dag för brudparet och för vårt svenska kungahus. För mig, njae, inte såå viktigt. Media har en framträdande roll i bevakningen fram till 19 juni och ett av inslagen på tv är ett program med Ebba von Sydow. Som vanligt är hon blondskimrande och läppglansigt glamour-snygg men det bästa och mest intressanta med programmet jag sett var ändå fantastiska Herman Lindqvist! Han svarar så bra, som jag önskar att Victoria svarade (se ett sämre exempel här), både personligt och charmigt men också med professionell distans!

Nu till det som jag verkligen vill skriva något om...nämligen cirkusen runt ikring hela det här bröllopet. Roligast att läsa om har ändå varit de många idéer som planerats men som snart blivit skrotade. Exempel på det är bland annat skandalen med Ulriksdals slottsträdgård och hur kommunerna skulle betala för att tävla om att fixa till det där. Det visade sig ju vara olagligt. Oj.

här skriver DN om diktidén som skrotades. Svenska kända diktare skulle skriva kärleksdikter tillägnade brudparet. Två tredjedelar sa nej. Det blev debatt om kungahusets vara eller icke-vara istället. Oj. Svt.se har skrivit flera korta artiklar om samma ämne. Roligast är nog ändå citatet från några av poeternas svar, de bevisar att ord är viktiga - även i våra dagar då det vimlar av ord överallt. Vill man kan man se orginalbrevet från Liljevalchs chef. Annars kan man läsa Göran Greiders limerick, för övrigt en rolig diktform som säkert inte platsar att läsas högt i ett träd...eller?

Jag ber om ursäkt till alla mina vänner som är rojalister för det här inlägget. Jag har inte haft några problem med kungahuset alls innan det här jippot med bröllopet kom igång.
Nu känns det lättare att förstå människor som faktiskt tycker att vi ska slopa kungahuset helt och hållet, jag vet inte om jag tycker vi har något bättre alternativ dock - jag skulle i alla fall inte vilja ha Reinfeldt som president till exempel. Nej vi mår kanske bäst av att följa vår långa tradition ändå men jag önskar ändå att hovet som helhet gav intryck av att också vara moderna, ett hov "i tiden" som det nog borde heta.

AB IMO PÉCTORE - UR HJÄRTATS DJUP
NANNA